Η παραλία της Αγίας Φωτιάς απέχει 48 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου και 13 χλμ. περίπου από την Ιεράπετρα. Το όνομά της οφείλεται στο ναό της Αγίας Φωτεινής που είναι κτισμένος κοντά στην παραλία. Υπάρχει απεικόνιση από τονFrancesco Basilicata το 1618, με τίτλο Spiaggia di Santa Lucia (Παραλία της Αγίας Φωτεινής), στην οποία εμφανίζεται η παραλία της Αγίας Φωτιάς.

Πρόκειται για μια ήσυχηαπάνεμη παραλία με ψηλά βράχια, ψιλό βοτσαλάκι, άμμο και κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά που βαθαίνουν απότομα, ενώ τριγύρω υπάρχουν πολλά ψηλά πεύκα, αρμυρίκια και ελιές.

Η παραλία είναι αρκετά οργανωμένη. Σε αυτήν, εκτός από ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντους, θα βρείτε κάποιες ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για να απολαύσετε άνετες διακοπές, καθώς και ένα beach bar. Επίσης, υπάρχει γήπεδο beach volley, ενώ από το 2000, κάθε Ιούλιο, διοργανώνεται τουρνουά beach volley. Η παραλία είναι ιδανική και για υποβρύχιες εξερευνήσεις.

Αν βρεθείτε στην παραλία και περπατήσετε μέχρι το ανατολικό άκρο της, θα δείτε μιαπηγή με γλυκό νερό σε ένα βράχο της παραλίας.

Αν ψάχνετε για λίγη ησυχία, ο μικρός όρμος Γαλήνη είναι η αμέσως επόμενη παραλία που θα συναντήσετε σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία της Αγιάς Φωτιάς.